Et kunstverk som i flere tiår hang ubemerket på Ullevål sykehus, malt av den indiske maleren MF Husain har nylig satt en salgsrekord for indisk kunst. Den ble solgt for utrolige 13,8 millioner dollar (ca. 146 millioner kroner) på en auksjon hos Christie’s i New York.
Det enorme oljemaleriet, kjent som «Untitled (Gram Yatra)», måler over fire meter i bredde og skildrer scener fra indisk landsbyliv. Salget overgikk den tidligere rekorden på 7,4 millioner dollar, satt av Amrita Sher-Gils verk «The Story Teller» i 2023.
Les på F7: De ti beste tipsene for å få ned i vekt uten medisiner
MF Husain, som døde i 2011 i en alder av 95 år, var en banebrytende kunstner innen indisk modernisme. Men på grunn av kontroversielle skildringer av hinduistiske guddommer forlot han India i 2006 etter trusler fra religiøse grupper.
«Gram Yatra», som betyr «landsbyreise», ble malt i 1954, lenge før Husain oppnådde global anerkjennelse. Maleriet består av 13 sammenhengende scener som fanger hverdagslivet i indiske landsbyer. Husains bruk av sterke jordtoner og dynamisme penselstrøk gir scenene liv, der kvinner ses i daglige gjøremål som matlaging, barnepass og transport med oksekjerre.
Et spesielt motiv viser en onde som strekker ut armen mot den tilstøtende scenen, en subtil hyllest til Indias jordbrukssamfunn.
Nishad Avari, leder for moderne- og samtidskunst fra Sør-Asia hos Christie’s, beskriver maleriet som en milepæl i sørasiatisk kunsthistorie. Han peker på hvordan Husain møter med kinesisk kunst under en reise i 1952, særlig kalligrafisk penselbruk, påvirket hans stil. Denne innflytelsen er også synlig i «Gram Yatra».
I tiden etter Indias uavhengighet valgte Husain å utforske sitt hjemlands kulturelle røtter fremfor å søke inspirasjon i vestlige steder som Paris og New York.
Les også: Fra hjemløs til internasjonal stjerne
Maleriets vei fra India til Norge er også bemerkelsesverdig. I 1954 ble det kjøpt for 295 dollar av den ukraisnek legen Leon Elias Volodarsky, som var i India på oppdrag for Verdens helseorganisasjon (WHO). Volodarsky tok det med til Norge, hvor det i flere tiår hang på veggen ved Nevrokirurgisk avdeling på Ullevål sykehus, uten å vekke særlig oppmerksomhet.
Det var først i 2013, to år etter Husains død, at Christie’s ble gjort oppmerksom på maleriet. Etter utstillinger i ulike deler av verden ble det til slutt solgt for rekordsummen i New York.
Ashish Anad, administrerende direktør for kunstgalleriet DAG (tidligere Dehli Art Gallery), mener dette salget vil gi Husains samlede kunsteriske arv et løft. Han påpeker også et skifte er indisk kunst ikke lenger bare vurderes ut fra sin skjønnhet, men også som en verdifull investering på kunstmarkedet.