Mange bryter loven når de legger ut feriebilder

0
1088

Du kan være lovbryter uten å være klar over det. Halvparten av oss bryter nemlig loven når vi legger ut feriebildene på sosiale medier. Unge voksne og østlendinger er de verste i klassen.

– Veldig mange av folks feriebilder er faktisk lovbrudd. Det holder ikke å si at bildet er ditt eller at du mener det er fint, sier produktsjef i Frende Forsikring, Einar Brekken. Ved å dele bilder og personlige opplysninger kan du bryte straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven.

Les: Er du klar for en kvinne som agent 007?

– Blant 18-29 åringer er det bare 45 prosent som spør om lov. Veien fra et opptak til publisering er unnagjort på få sekunder, så det er lett for å glemme å spørre andre om det er greit, sier Brekken.

Tallene kommer frem i en ny undersøkelse Frende Forsikring har fått gjennomført.

Bare 53 prosent sier at de alltid spør om lov før de legger ut bilder. Blant folk som bor i Oslo og Akershus er det bare 47 prosent som alltid spør om lov.

Se på Sporten: Lionel Messi: «The Goat»

Du må spørre om lov til å legge ut bilder

– Du må spørre først. Det er hovedregelen. Og hvis noen som er avbildet vil at du skal fjerne bildet eller videoen, uansett grunn, må du gjøre det. Det trenger ikke være innhold som viser fyll eller nakenhet, sier Einar Brekken. Et samtykke til å publisere noe kan når som helst trekkes tilbake.

Reglene gjelder uavhengig av om bildene publiseres på en nettside, blogg eller på sosiale medier.

– Det gjelder også om bildene deles i åpne og lukkede Facebook-grupper eller direktestreaming av video, selv om ingenting lagres, sier Rikard af Sandeberg, administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty.

Les på Helsesjefen: Vi ønsker sunnere mat også når vi griller

Kvinner er flinkere enn menn til å spørre om lov

Undersøkelsen viser at 60 prosent av kvinner spør om lov før de legger ut bilder, mens bare 45 av menn gjør det.

– Her må vi rett og slett skjerpe oss. Gjør det til rutine å spørre om lov. Husk at du er et forbilde for de rundt deg, spesielt barn, sier Brekken i Frende.

Tall fra Medietilsynet viser at mer enn halvparten av norske 16-åringer, 58 prosent av jenter og 50 prosent av gutter, har angret på innhold de har lagt ut på nettet.

– Hvis barna er vant til å bli spurt før du legger ut bilder av dem lærer de å respektere andres meninger og spørre sine egne venner før de legger ut bilder av dem på nettet. Det beste forbildet barnet ditt har er deg. Lær dem gode delingsrutiner i dag, så de slipper å angre på noe de har delt i etterkant, sier Brekken.

Ukritisk deling av private bilder og personlig informasjon kan være som en tur i godtebutikken for ID-tyver. Tall fra NorSis viser at 150.000 nordmenn har opplevd at noen har brukt identiteten deres til å begå straffbare handlinger i løpet av de siste to årene.

– Undersøkelsen til NorSis viser at menn og dem under 30 er mer utsatt. Det går hånd i hånd med undersøkelsen vår som tyder på at disse har en mer løssluppet holdning til deling av bilder generelt, sier Brekken.

– Du bør alltid ha et bevisst forhold til hva du deler og hvem som kan se bildene dine. De kan bli brukt imot deg, sier Sandeberg i cxLoyalty.

Bildene kan fortelle tyver at huset ditt står tomt. Personlige opplysninger kan brukes av ID-tyver til å misbruke identiteten din. Og bilder du sender av deg selv kan bli spredt på nett. For å nevne noe.

Kilde: Frende forsikring