Max von Sydow er død 90 år gammel

0
1140

Filmstjernen Max von Sydow er noe av det «svenskeste» vi kan komme på trolig på grunn av hans årelange samarbeid med Bergman, som var det som bragte han til Hollywood. – De siste årene av sitt liv levde han i Provence i Frankrike, han ble fransk statsborger i 2002 og sa fra seg sitt svenske statsborgerskap.

90-åringen døde i sitt hjem i Provence i Frankrike.

Les: «Silence of the Lambs» blir tv serie med Rebecca Breeds som Clarice Starling

«Det er med knust hjerte og en uendelig sorg vi må formidle den svært smertefulle nyheten om at Max von Sydow gikk bort 8. mars 2020» sier enken Catherine von Sydow ifølge Hollywood Reporter.

Det ble ingen Oscar priser på Max von Sydow, men han ble nominert to ganger, først for «Pelle erobreren» i 1989 og deretter for «Extremely Loud & Incredibly Close» i 2012.

Sydow sin filmografi er ufattelig lang, helle 163 ganger filmroller på samvittigheten.

Les på Sporten: Lønn: To millioner om dagen – i tre år

Den første filmen var i 1949 i «Bara en mor». I 1957 spilte han i Bergman-filmen «Det syvende segl», og i 1965 fikk han sin Hollywood-debut som Jesus selv i «Mannen fra Nasaret» hvor han spilte mot John Wayne.


Von Sydow fikk også mye oppmerksomhet for rollen som Karl Oskar i «Utvandrerne» og «Nybyggerne» på begynnelsen av 70-tallet, der han spilte mot Liv Ullmann i sagaen basert på Vilhelm Mobergs bøker.

Han ble en superstjerne da han i spilte presten Fader Merrin i skrekk-klassikeren «Eksorsisten» i 1973. Han markerte seg også internasjonalt som Lassefar i Bille Augusts «Pelle erobreren» i 1987. Den danske filmen vant både Oscar og Golden Globe i kategorien Beste fremmedspråklige film i 1989.

For yngre generasjoner er Sydow også kjent for rollen som den treøyde ravnen i TV-serien «Game of Thrones» i 2016 og ikke som Lor San Tekka i «Star Wars: The Force Awakens» i 2015.

I forbindelse med Oscar-nominasjonen for «Ekstremt høyt og utrolig nært» i 2012, gjorde skuespiller noen sjeldne intervjuer.

«Jeg hadde elsket å spille roller jeg ikke har spilt før», sa han til Guardian da.

«Etter hvert som du blir eldre, blir du tilbudt gamle rollefigurer og veldig ofte dør de i midten av manuset. Det er trist, men det er ikke veldig interessant», understreket han.

Bergman-samarbeid
Max von Sydow ble født i Lund i Skåne 10. april 1929. Han var døpt Carl Adolf, men endret navnet til Max, angivelig fordi Adolf «ikke var noe bra navn å ha etter Andre verdenskrig».

Ifølge Guardian studerte han ved teaterhøgskolen før han møtte Ingmar Bergman i 1955. De to jobbet først på teaterprosjekter, men lagde deretter flere filmer sammen de begge ble kjent for.

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvilken påvirkning han hadde på meg, men den må ha vært enorm. Vi gjorde mesteparten av jobbingen da vi var mye yngre – vi var fri. vi hadde fremdeles ikke blitt berømte og jeg var bare en vanlig teaterskuespiller som hadde gjort noen få roller i film. Vi jobbet hardt og hadde mye moro, sa von Sydow om samarbeidet til Time Magazine.

Hans siste film ble Thomas Vinterberg-filmen «Kursk» om ubåtkatastrofen i 2018. Han har også et prosjekt i etterproduksjon, «Echoes of the Past», et drama inspirert av en nazi-massakre fra virkeligheten.

I tillegg til de kjente film- og TV-rollene, gjorde Max von Sydow også mye teater. Ifølge Expressen spilte han August Strindberg på Broadway i 1981, og han var med i en rekke oppsetninger på Dramaten i Stockholm fra 1948 til 1991.

Han har to sønner, Henrik og Clas von Sydow, med skuespilleren Christina Inga Britta Olin som han var gift med fra 1951 til 1979. Han giftet seg med den franske filmprodusenten Catherine Brelet i 1987 og adopterte da hennes to sønner.