Oslo Ess slipper albumet «Pønk, rock og harde kår»

0
571
Mona Varpe (Grappa)

Tre år, to barn, et hus på landet, en ny trommeslager og en pandemi etter forrige plate er omsider Oslo Ess tilbake med ny plate. Med sine fem foregående studioalbum, elleve hitsingler og et tusentalls konserter bak seg i det ganske land, skal det være nesten umulig å ikke kjenne lyden av disse rennesteinssjarmørene som har sparket opp dører, knust vinduer og smeltet hjerter rundt det ganske land siden gjennombruddet med debutalbumet «Uleste Bøker og Utgåtte Sko» i 2011.

«Pønk, rock og harde kår» representerer hele bredden av Oslo Ess-lyden de siste 10 årene og litt til. Plata spriker fra deres mest forseggjorte ballade noensinne i «Aldri se oss tilbake», til deres kanskje hardeste og raskeste låt til nå i den antifascistiske «Norge i dødt, hvitt og grått». Og alt eltes frem via deres kjente suksessoppskrift som beskrives som en blanding av Raga Rockers og Jokke & Valentinerne, med en amerikansk lyd-kryddermiks à la Rancid, Social Distortion og Green Day.

Les: Vår dypeste medfølelse: Nicolas Cage gift for femte gang!

Tekstmessig slår bandet fortsatt fra fabrikkgulvet og oppover, og jakten på den store meningen og lykken fortsetter. Fortellerevnen til denne gjengen har fortryllet rockpublikummet i over ti år, og på «Pønk, rock og harde kår» fortsetter bandet å skrive på sin karakteristiske personlige måte med låter om ekteskap, venner som mister foreldre, barn, ja rett og slett om voksenlivet som banker på døren. Vi spør dem derfor: har dere blitt voksne?

«Har vi blitt voksne? Nei, voksne blir vi nok aldri. Vår generasjon blir jo ikke det har det vist seg. Og vi har jo brukt et helt liv på å profesjonelt prøve å unngå såkalte voksenpoeng. Men vi finner oss selv stadig oftere i situasjoner hvor vi må late som om vi er voksne. Det er veldig interessant, og vi følger vår egen utvikling med argusøyne og skeptiske briller godt nedpå nesa. Nei da. Men vi har alltid sunget om livene våres og det som står oss nært, og denne gangen ser livene våres omtrent sånn her ut.»

Les på Sporten: På kollisjonskurs hos Sheffield United

Dere har også fått et nytt bandmedlem siden sist?

«Vi har skrevet så blekket spruter det siste året, og vi har egentlig jobbet med nytt materiale før vår nye trommeslager Eivinn Arctander engang hadde rukket å sette opp trommesettet. Han var sjukt godt forberedt da han kom inn, og kjemien og inspirasjonen var på plass fra første stund. Skrivegleden og bandfølelsen har ikke vært så stor på lenge!»

Albumet er produsert av Anders Nordengen, en glimrende ung produsent og en svært god venn av bandet som har vært med som roadie og turnéleder siden han var bare 18 år gammel og fan. Roar Nilsen som har bidratt på tidligere plater med bandet har produsert låtene «Alt jeg ber om er et mirakel» og balladen «Aldri se oss tilbake».

Hør «Pønk, rock og harde kår» her

Oslo Ess hører hjemme på veien, og billetter til releaseturneen er i salg nå. Den blir gjennomført i tråd med de smittevernreglene som gjelder til enhver tid på ethvert sted.

OSLO ESS – LIVE VÅREN 2021
Billetter
19.03: Parkbiografen, Skien
20.03: Det Gamle Biblioteket, Oslo
25.03: Folken, Stavanger
26.03: USF Verftet, Bergen
27.03: Fagernes kulturhus
09.04: Festiviteten, Hamar
10.04: Central Scene, Elverum
16.04: Energimølla, Kongsberg
17.04: Kick, Kristiansand
23.04: Byscenen, Trondheim
24.04: Vårt Hjem, Steinkjer
30.04: Brygga Kultursal, Halden
07.05: Terminalen Byscene, Ålesund
08.05: Larris Scene, Førde
13.05: Gamlebyen Kulturhus, Fredrikstad
14.05: Verket Scene, Moss
15.05: Felix Pub & Scene, Lillehammer