Skalk lukene: Iggy Pop kommer til Norge!

0
784

At den 74 år gamle Punklegenden Iggy Pop neste år legger ut på verdensturne er et mirakel, faktisk er det et mirakel han i det hele tatt lever.

Neste sommer er Iggy Pop i Norge, en turne som egentlig skulle vært gjennomført i fjor som en oppføling av hans siste album FREE.

Les: Wanda Nara gleder alle med spektakulære feriebilder


Det er ikke uten grunn at mange anser Iggy Pop som gudfaren til punk – alle punkband har enten bevisst eller ubevisst lånt en ting eller to fra Iggy eller hans band, The Stooges. Han er sett på som en av de mest dynamiske sceneartistene gjennom tidene, han har satt sitt preg på både 70-tallets punk og 90-tallets grunge, og bygget en legendarisk karriere som både er kritikerrost og en fanatisk kultsuksess. Å se Iggy Pop live er på manges «må se»-liste, og det er noe hans fans fra alle generasjoner kan skrive under på!

Det er The Stooges sine tre banebrytende LP-er – den klassiske, selvtitulerte debuten The Stooges fra 1969, Funhouse fra 1970, og 1973s Raw Power – og noen av Iggys ikoniske soloalbum, inkludert Lust For Life, The Idiot, New Values, Zombie Birdhouse, Blah Blah Blah, Brick by Brick, American Caesar, og de nyere Skull Ring, Preliminaires og Apres, sammen med mange samarbeid, som har sementert hans status som en ekte musikkinnovatør. De første to soloalbumene hans ble skrevet og produsert av David Bowie – ett samarbeid sett på som en av de mest episke musikalske alliansene noensinne! Noen av de albumene resulterte i klassikere som The Passenger, kommersielle suksesser som Candy (med Kate Pierson) og hits på soundtrackene til kultfilmer (Lust for Life, Repo Man og In The Death Car.) I 2010 ble Iggy and the Stooges innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, og i 2020 mottok Iggy en GRAMMY Lifetime Achievement Award.

Les på Sporten: Jesse Lingard har fortalt Ole Gunnar Solskjær hva han drømmer om

Iggy returnerte i 2016 med sitt Post Pop Depression-album, ett resultat av samarbeidet mellom Iggy og Josh Homme (en mann med mange talenter: multi-instrumentalist, låtskriver og frontfigur i Queens Of The Stone Age.) Sammen produserte de en plate som definitivt tar sin plass i Iggys store diskografi. «One night, one time only»-turneen resulterte i en LIVE at Royal Albert Hall DVD (Best Live Music Film Award på UK MVA 2016). Post Pop Depression ble også nominert til en Grammy Award i kategorien «Beste alternative musikkalbum». Dokumentaren American Valhalla om produksjonen av albumet og den påfølgende turneen traff kinosaler i 2017. 2016 markerte også utgivelsen av «Gimme Danger»: en mye etterlengtet dokumentar om Iggy and The Stooges regissert av Jim Jarmusch, etterfulgt av Jeff Golds bok «Total Chaos» som dokumenterer bandets oppgang og nedgang.

I 2019 ga Iggy ut det selvreflekterende albumet FREE. Selv om albumet følger hans høyeste listeplassering noensinne, med albumet Post Pop Depression, har det lite til felles lydmessig med forgjengeren: her utforsker Iggy mer jazzorienterte sjangre. «This is an album in which other artists speak for me, but I lend my voice,» sier Iggy om sitt samarbeid med de New York-baserte artistene Leron Thomas og Sarah Lipstate, aka Noveller. Album-artworket gjenspeiler konseptet «å være fri» og er et bilde hentet fra kortfilmen The Dawn med Iggy, regisert av NP Novack.

Iggy Pop er fortsatt vert for sitt populære, ukentlige radioprogram Iggy Confidential på BBC 6 Music og introduserer – med det som ser ut til å være hans oppdrag helt fra begynnelsen av karrieren – ny musikk til åpne lyttere.

Iggy Pop besøker Oslo Konserthus 8. juni 2022. Salgstart 18. juni kl. 10:00.