Zlatan kan bli snusmerke

0
1199
Zlatan er snart tilbake i Europa

Av og til er forklaringen som gies så innlysende idiotisk at den faller på sin egen urimelighet. Snusselskapet Livington i Gøteborg sier at det ikke var Zlatan Ibrahomivic de tenkte på da de søkte det svenske patent- og registreringsbyrået om å få registrere merket Zlatan. – En søknad de fikk innvilget.

«Det var overhode ikke for å snylte på Zlatan»

Selskapet bak salget hevder at de ikke hadde Zlatan Ibrahimovic i tankene, men at det er et generelt navn, det er tross alt 300 personer i Sverige som heter Zlatan.

Les på Sporten: Nå starter kampen om å sikre seg signaturen til Zlatan Ibrahimovic

– Det var en feil. Det var overhode ikke å snylte på fotballspiller Zlatan, sier konsernsjef Dennis Andersson i Snus-selskapet.

Martin Berger, advokat ved PRV (patent og registrering), forklarer at fornavn mangler rettslig beskyttelse.

«Zlatan er fornavnet hans og det er drøyt 300 som heter det ved fornavn i Sverige. Navn som er beskyttet er artistnavn og artistnavn. Zlatan har heller ikke beskyttet sitt merke i tobakk- og alkoholklassen».

Kan du ikke argumentere for at Zlatan faktisk har en artist og artistnavn?

«Vel, han kunne hevde det i en innvending. Nå er det tid for innvendinger. Men alle som mener at det er feilregistrert kan søke om avbestillingskrav. Men det er en veiledende dom som sier at døpsnavn ikke er kunstnernavn».

Martin Berger forstår også at det kan være følsomt for Zlatan Ibrahimovic, som er et forbilde for mange unge å bli assosiert med tobakksprodukter.

Hos The Perfect Brands, som sikrer at Zlatans merkevarer ikke blir misbrukt, ble det ikke en gang trodd at det var mulig å registrere Zlatan-merkevaren for tobakksprodukter.

«Zlatan betyr gull»
Snusfirmaet Livington har ikke vært i kontakt med Zlatan Ibrahimovic for å be om hans tillatelse til å bruke navnet.

«Nei, ikke i det hele tatt. Det stemmer at Zlatan betyr gull eller gull på ganske mange språk, inkludert nede på Balkan», sier selskapets administrerende direktør Dennis Andersson.

«Det er akkurat som om vi ville hatt en Gold Edition slik at vi kunne ha en Zlatan Edition. Men vi bruker sannsynligvis ikke det navnet. Det ville ikke fungere, han er for berømt. Vi hadde ingen anelse om det.

«Det var en feil. Det var overhode ikke å spytte på fotballspiller Zlatan. Det handlet mer om å ha et gullprodukt, sier Dennis Andersson.