En farsott på Facebook i det siste er en App som viser hvordan du vil de ut som gammel. Hvis ikke du har gjort det selv har garantert flere av dine venner gjort det samme. – Selskapet bak den morsomme #FaceAppChallenge er russisk, vi skal innrømme det er gøy, men det er skikkelig dumt å gi bort all informasjon om deg selv.
Hvis du er en av de millioner av mennesker som nylig lastet ned FaceApp for å delta i «#FaceApp Challenge» og vil vise verden hvordan du ser ut når du er gammel og grå, har vi en skikkelig dårlig nyhet til deg. – Du har gitt tilgang til all din informasjon til folk som kan bruke det til hva de vil så lenge de vil.
Les: Veldig mange har akseptert #BottleCapChallenge
Hva er FaceApp?
FaceApp kom første gang i 2017, da den ble lastet ned 80 millioner ganger, og opplever nå et fornyet nivå av viralitet takket være utfordringen. Appen bruker neurale nettverk til å simulere hva du vil se ut som gammel: legger til rynker, fargelegger tennene dine – og smartheten i utfordringen er selskapets markedsførings kampanje som oppfordrer deg til å dele bildet.
Bygge opp database før presidentvalget i USA neste år.
Morsomt, ikke sant? Vel, så snart du laster ned, gir du fra deg ansiktet ditt og dataene til folk som du ikke vet hvem er og som kan bruke det til formål du slettes ikke har lyst til å være en del av.
Les på Sporten: Mohamed Salah blir den best betalte i Premier League noensinne
Wireless Lab, selskapet bak FaceApp, har svært ekspansive servicevilkår gir en rekke personvernproblemer. Avsnitt 5 i vilkårene for bruk «gir FaceApp et evigvarende, ugjenkallelig, ikke-eksklusiv, royalty-fritt, verdensomspennende, fullt betalt, overførbart, under-lisensiert lisens for bruk til å, reprodusere, modifisere, tilpasse, publisere, oversette, opprette avledede verk fra, distribuere, publisere og vise ditt brukerinnhold og navn, brukernavn eller lignende som er oppgitt i forbindelse med brukerinnholdet i alle medieformater og kanaler som nå er kjent eller senere utviklet, uten kompensasjon til deg. »
Ganske vist er denne typen innholds eierskap ganske vanlig for apptjenester. Men FaceApps TOS er spesielt vag.
FaceApps personvernregler gir dem muligheten til å samle inn informasjon som sendes av enheten din, inkludert nettstedene du besøker, tilleggsprogrammer og annen informasjon som hjelper appen med å «forbedre tjenesten.» Det betyr at FaceApp har bred tilgang til enheten din, bildene dine , og mer.
Men det er en ekstra, potensielt problematisk ting for å åpne opp alt for FaceApp, selskapet bak er bare tilfeldigvis er basert i Russland.
Hvem står bak FaceApp?
Wireless Lab er basert på St. Petersburg, Russland og ledet av Yaroslav Goncharov, en tidligere ansatt i Yandex. Gitt den rollen som Russland og russiske selskaper spilte i USAs 2016 valg og mellomvalget i 2018 samt den pågående propagandakrigen, er sikkerhets- og personvernsgrupper forståelig nok bekymret for nivåene av tilgang gitt når du bruker FaceApp.
Det er ikke funnet noen direkte og eksplisitt kobling til den russiske regjeringen, hva om det er det? Og hva slags innvirkning kan det ha?
Les på Helsesjefen: Hvordan gå ned i vekt, støttet opp med forskning
«Det er veldig sannsynlig at applikasjoner som disse bare er lokkemidler designet for å hente informasjon om deg og dine venner,» sier Marc Boudria, VP for teknologi for AI-firma Hypergiant.
«Du har nettopp sendt dem nærbilder, godt opplyste bilder av ansiktet ditt,» fortsetter han. «Nå, de vet navnet ditt og viktige detaljer og kan lage et nøyaktig bilde av deg som menneske. Den neste modellen ville ikke ha noe problem å triangulere og verifisere og legge til flere data fra andre kilder som LinkedIn, artikler, logger etc som vil gi dem din utdanning, din arbeidshistorie, og holdninger. »
Programmer som ansiktsgjenkjenningssoftware og «dype fakes» viser hva som kan gjøres med den informasjonen og ditt ansikt som du gratis har gitt ifra deg.
I en nylig artikkel i New York Times bemerkes det at «dokumenter utgitt på søndag avslørte at tjenestemenn fra innvandrings- og tollvesenet (ICE) bruker ansiktsgjenkjennelsesteknologi for å skanne bilisters bilder når de passerer et av 28 millioner offentlige kameraer i USA for å identifisere uokumenterte innvandrere. – FBI brukte også mer enn et tiår med slike systemer for å sammenligne førerkort og vise bilder mot ansikter av mistenkte kriminelle, ifølge en rapport fra regjeringsansvarlig kontor forrige måned. »
Nå som et annet selskap har tilgang til dine data og en sterk rekord som inneholder likheten din, kan denne informasjonen bli våpen for folk som er interessert i å skade ved hjelp av et cyber-angrep eller en propaganda-kampanje. Som vi ser på det kommende 2020-valget – men også den stadig mer sammenhengende naturen til vår daglige eksistens, er dette en veldig reell og levende bekymring.
Vi ser at banker som nå har fokus på biometrisk innlogging, offentlige registre som f.eks gjelds registret, Altinn og helsedata er utsatt for konstante hakker angrep, blir ekstremt farlige for deg som privatperson når stålet informasjon kombineres med det de har hentet ut gjennom sosiale medier.
Hva kan jeg gjøre for å beskytte meg selv?
For det første, ikke innta en apatisk tilnærming til personlig sikkerhet. Vi vet at det er lett å hoppe over personvernreglene og bare godta alt, men jo før du begynner å stille spørsmål og være oppmerksom, jo raskere kan du begynne å beskytte dataene dine.
«Forbrukerne bør bruke de nyeste versjonene av IOS og Android for å bidra til å kontrollere disse risikoene,» sier Dan Guido, administrerende direktør for Trail of Bits. «IOS 13, som kommer ut i høst, varsler brukerne når apper samler posisjoneringsdata eller aktiverer Bluetooth i bakgrunnen.»
Apps trenger ikke å være så usikre, sier Guido. «IOS Photos app bruker enhetlig behandling for å gjenkjenne ansikter og steder,» sier han. «Bygg programvare på denne måten er vanskeligere. Apple og Google bør frigjøre programvare-APIer som gjør det enklere på enheten, og spør app-utviklere for en forklaring hvis de ikke er brukt. »
Når plattformsleverandører tar en sterk holdning til å beskytte menneskelig sikkerhet, fjerner vi byrden på folk for å opprettholde sin egen sikkerhet. I stedet for å være en person mot alle dårlige skuespillere, sikrer et fokus på sikkerhet på alle nivåer – fra Google og Apple til individuelle brukere – et mer motstandsdyktig og trygt fellesskap for alle.
Fra: Populær mekanikk