Den nederlandske skuespilleren Rutger Hauer, kjent for «Blade Runner» er død

0
1205
Rutger Hauer i den berømte dødsscenen i «Blade Runner»

Rutger Hauer har et slikt ansikt som passer til å spille karakterer som du er usikker på alt, han spilte med en slik intensitet og magnetisme at man ble dratt inn.  – Ofte var han skummel og ond på film,  virkeligheten var han en mann som var dypt engasjert i å hjelpe andre, i nesten en så stor grad at det var selvutslettelse. 

Hauer hadde roller både i nederlandske og engelskspråklige TV-serier og filmer. Han døde etter kort tids sykdom, opplyser hans agent til Variety. Hauers egen veldedige organisasjon mot hiv og aids, Rutger Hauer Starfish Association, skriver på sin nettside at skuespilleren døde i sitt hjem i Nederland på fredag.

Les: «The Witcher» blir ikke den nye «Game of Thrones»

Hauer innledet karrieren allerede i 1969 med tittelrollen i den nederlandske TV-serien «Floris», regissert av Paul Verhoeven. På 80-tallet gjorde han karriere i USA, og fikk solid drahjelp av rollen som replikanten Roy Batty i Ridley Scotts science fiction-klassiker «Blade Runner» i 1982. Rollefiguren huskes særlig for sin dødsmonolog, der han minnes det han har sett i universet.

– Alle disse øyeblikkene vil gå tapt i tiden, som tårer i regn. Det er tid for å dø, sier Batty.

Hauer huskes også for roller i actionfilmer som «The Hitcher» og «Blind Fury», og hadde de senere årene blant annet en rolle i HBO-serien «True Blood». Han minnes blant andre av filmskaperen Guillermo del Toro.

«Hvil i fred, den store Rutger Hauer: En intens, dyp, genuin og magnetisk skuespiller som brakte sannhet, kraft og skjønnhet til sine filmer»