Enkle tips for å bedre konsentrasjonen din

0
1011

God konsentrasjon handler om å ikke ha «alternative» tanker i hodet samtidig med at man skal utføre en oppgave. – I det daglige handler det ofte om å lese eller skrive noe, men minst like viktig, spesielt etter vi har blitt avhengige av mobil, være tilstede i nuet sammen med andre. 

Læring gjør vondt, derfor merker vi selv best de slike situasjoner når vi blir ukonsentrerte. – Det er ikke uten grunn idrettsutøvere går igjennom mentale øvelser før de setter utenfor bakken eller står foran et viktig oppgjør.

Mange lar seg distrahere av å sette spørsmålstegn med selve oppgaven, hvorfor skal jeg lære dette, er jeg egentlig interessert i å høre på hva min «venn» kollega har å si. – Den store startoppgaven for å være konsentrert er å fortelle seg selv at dette er noe som interesserer meg, dette er noe jeg må få med meg.

Mange går seg også vill i at de har for mye å gjøre og at man fordi det er for mye ikke klarer noen ting. – En ting om gangen, eller som eksperter sier, ha fokus på det som du kan løse nå og du tar babyskritt mot å få alt gjort unna.

Les: Er dette nye Batman?

Nettstedet Elite Daily har kommet med noen eksperttips

1. Del opp dagen

Små pauser er utrolig effektivt hvis de brukes riktig. Det er vanskelig å holde konsentrasjonen på plass over tid, typisk blir den gradvis svakere mens du jobber. – Sitter du foran en skjerm hjelper det lite å ta pause med å sjekke sosiale medier eller spille Candy Crush. – De små pausene kan være å gå en liten tur, snakke med noen, hente en kopp kaffe eller et glass med vann, gjøre et nødvendig ærend, ta en matbit eller riste løs.

2. Fikle med noe
Elite Daily skriver at det å fikle med noe mens du jobber hjelper godt. Bruke hendene på noe mens du tenker å jobber. -Klassisk tenke bilde er å tygge på pennen. – Det er en studie verdt å se hva folk faktisk gjør mens de tenker. – Stressball, penn, blåse tyggegummibobler eller fidget-spinner. – Mulighetene er mange og stressende for dine omgivelser.

Hold hendene opptatt når hjernen din skal konsentrere seg – dette kan faktisk stimulere tankevirksomheten.

Les: Fresh Prince: klassisk TV serie blir barnebok serie

3. Legg vekk mobilen eller skru på flymodus

Kvinner bruker sosiale medier mer enn menn og derfor er sjansen for å bli distrahert og bruke opp tiden, mens du skulle gjort noe annet større for dem enn for menn. At sosiale medier stjeler mye tid er ingen hemmelighet, å tro at du er i stand til å multitaske stemmer altså ikke. – Det er godt mulig å ta heis og skjære brød samtidig, men det er umulig å lære noe eller skrive noe av verdi samtidig som du «plogger»

Sosiale medier stjeler alt for mye tid. Sosiale medier-apper og meldinger er ofte de to største årsakene til at du sliter med å konsentrere deg.

Sett mobilen i flymodus eller skru av alle varsler, så slipper du alle forstyrrelsene.

4. Prøv å ikke svare på e-poster hele tiden
Sjekk e-post kun en gang i blant i løpet av dagen, eller i det minste kun én gang i timen. Om du konstant sjekker mailkontoen, vil du slite med å holde fokuset på det du holder på med.

Selv om det å ha en ryddig innboks kan gi deg følelsen av at du har kontroll, kan det stjele mye oppmerksomhet fra det du egentlig holder på med. Haster det, ringer folk som regel!

5. Øv på å være til stede i samtaler
Opplever du øyeblikk der noen snakker til deg, og du nikker og responderer, uten å egentlig følge med på hva de sier? Samtaler kan faktisk være gode muligheter for å øve på din egen konsentrasjonsevne.

Samtaler er ofte flyktige nok til at du kan øve på å være til stede i øyeblikket. Snakker noen til deg, forsøk å ikke tenke på noe annet enn hva den andre personen faktisk sier.

Med andre ord, ikke tenk på hva du skal svare, hva du må handle på matbutikken, eller hva du skal se på Netflix når du kommer hjem.

Les på Sporten: Brendan Rodgers får milliarder av overgangskroner å leke seg med