Kostymedramaet «Gentleman Jack» fortsetter

0
1379

Hvis du lurer på hva Downton Abbey fans gjør i fritiden? – De ser «Gentleman Jack», nå kan fans av kniplinger og stive overlepper glede seg for i følge Variety har HBO og BBC har bestilt åtte nye episoder.

Det er mye stille opprør i denne serien som går tilbake til 1800 tallet hvor tema er kvinnelig homofili, det var helt utenkelig, men godsfruen Anne Lister (1791-1840) testet grensene og ga blaffen i tidens normer. – Det er hennes liv «Gentleman Jack» bygger på.

Les: Star Trek Picard teaser trailer har landet

Det fantes ikke noe språk om homofile kvinner på den tida. Ordet «lesbisk» forekom ikke. Det nærmeste var slang à la «Jack» og «Tom» – samt eufemismer som å «tilbringe vinteren i Roma». «Gentleman Jack» var økenavnet Lister fikk av innbyggerne i Halifax, og det var nedsettende ment.

Det uttalte manusforfatter og medregissør Sally Wainwright da seieren sesong en hadde premiere.

Les på Helsesjefen: Vi elsker kaffe, men hvor mye er for mye?

Serien handler om godsarvingen Lister (spilt av Suran Jones) og bygger blant annet på dagbøkene hennes, som var skrevet i koder. Det hører med til historien at bøkene nesten havnet på bålet, men de ble reddet – og befinner seg nå, ifølge TT, på et museum i Halifax.

Les på Sporten: Frank Lampard gjør det for Derby-supporterne

.– Hun var en utrolig intelligent og mektig dame som også var fysisk meget sporty. Hun gjorde så mange spennende ting, studerte blant annet medisin under Georges Cuvier i Paris fordi hun lurte på hva hun selv var laget av. Hun gikk til toppautoritetene og lekte ikke butikk. Hun fikk det alltid som hun ville, uttalte Wainwright videre foran seriepremieren i april.