Nicolas Anelka: Bad Boy eller fotballgeni eller begge deler?

0
1348
Nicolas Anelka

Den berømte og beryktede franske fotballspilleren Nicolas Anelkas kontroversielle arv får sitt dypdykk i en dokumentar som absolutt ikke holder tilbake noe.

Anelka er kjent i fotballens verden for sitt ekstreme talent, fotballlegende Thierry Henry beskriver han som en av de største spissene i historien helt i begynnelsen av filmen og en kontroversiell «quenelle» – (en perfekt balansert og smooth fransk rett og en omvendt nazi hilsen)

Les: Dwayne «The Rock» Johnson kjøper fotball-liga

Anelka: Misforstått er en engasjerende dokumentar, selv for de som ikke følger fotball. Du lærer for eksempel at det finnes en spesialskole som trener tenåringer i å bli profesjonelle fotballspillere i Paris, og at selv i en jobb der du tjener millioner, kan det ting går galt.

Den franske regissøren Franck Natafs dokumentar åpner med bilder av Anelka, alene, vandrende i ørkenen. «La traversée du désert» – eller den bokstavelige oversettelsen «krysse ørkenen» – er et fransk uttrykk som betegner en periode i en karriere som er lang og spesielt vanskelig. Med disse åpningsbildene kunngjør dermed Anelka: Misforstått hva som vil være filmens fokus: vanskelighetene Anelka møtte i løpet av sin karriere som fotballspiller.

Les: De største kjendis konspirasjonsteoriene gjennom tidene


Som Netflix-filmen viser, vokste Nicolas Anelka opp i Trappes, en forstad til Paris, og entret den prestisjetunge Institut National de Football de Clairefontaine (INF på kort) da han var 13 år, hvor han møtte en annen fremtidig fotballstjerne, Thierry Henry.

Som 16-åring begynte Anelka allerede karrièren som profesjonell spiller hos Paris Saint-Germain (PSG). Den aller første kontroversen han møtte var da han, 17 år gammel, begynte i Premier League-klubben Arsenal for en overgang på 500 000 pund. – Et sjokk da de fleste regnet med han ville fortsette i Paris,

Dokumentaren fortsetter med å dekke alle kontroversene som Anelka møtte, hans overganger til Real Madrid, Manchester City og Chelsea, men gir særlig oppmerksomhet til to av hans store: verdensmesterskapet i 2010 og «quenellen» gest i 2013.


I 2010 spilte han for det franske landslaget på verdensmesterskapet i Sør-Afrika. Filmen beskriver hendelsene som førte til det franske teamet sitt mytteri mot deres trener Raymond Domenech. Etter at Anelka ble avskjediget fra laget, boikottet de andre spillerne sin treningsøkt og satt i stedet i lagbussen. På det tidspunktet ble Anelka sagt å ha blitt forvist fra laget for å fornærme treneren. Her forklarer Anelka sin versjon av hendelser, og uttalte tydelig at han aldri ytret fornærmelsene som ble rapportert av den franske sportsavisen L’quipe .

Les på Sporten: Slaven Bilic peker på tre spillere han ikke vil ha med seg opp i Premier League

Det var mens han spilte for West Bromwich Albion i 2013 at den beryktede hendelsen med «quenelle» -bevegelsen skjedde. Anelka forklarer i filmen at den ble rettet mot tidligere manager Steve Clarke etter å ha scoret sitt første mål. «Folk vet ikke dette,» sier han, «fordi jeg aldri ønsket å snakke om Steve Clarke, men da jeg gjorde quenellen var det for ham.» «Quenellen» er en omvendt nazi-honnør, men Anelka insisterer på at han ikke gjorde denne gesten som et antisemittisk symbol, men det var ment å være anti-etablissement. Fotballforbundet forbød deretter Anelka i fem kamper og bøtela ham 80.000 pund.

Dette er veldig mye hvordan denne dokumentaren fungerer. Filmen illustrerer Anelkas versjon av hendelser, mens Anelka selv hovedsakelig forklarer sin oppfatning. Dette er altså en veldig ensidig dokumentar, i den forstand at filmen ser ut til å rettferdiggjøre Anelkas handlinger, uten å konfrontere det han sier med noen motargumenter eller kritikk. Filmen fungerer som en plattform for at Anelka endelig kan si noe, ifølge dokumentaren, pressen ga ham aldri.

Anelka: Misunderstood er en overbevisende dokumentar, nå på Netflix.

Les: Bekreftet: Har signert Manchester United talent Angel Gomes


1995–1997​ Paris Saint-Germain 10 (1)
1997–1999​ Arsenal 65 (23)
1999–2000​ Real Madrid 19 (2)
2000–2002​ Paris Saint-Germain 39 (10)
2002​ → Liverpool (lån) 20 (4)
2002–2004​ Manchester City 89 (37)
2004–2006​ Fenerbahçe 55 (16)
2006–2008​ Bolton Wanderers 53 (21)
2008–2012​ Chelsea 125 (39)
2012–2013​ Shanghai Shenhua 22 (3)
2013​ → Juventus (lån) 2 (0)
2013–2014​ West Bromwich 12 (2)
2014–15​ Mumbai City 13 (2)