Petter Nyquist tilbake med: «Petter uteligger – idretten skaper sjanser»

0
822
Ole Magnus spiller på gatelaget i Fredrikstad. Her sammen med dokumentarist Petter Nyquist

I TV 2s nye dokumentarserie «Petter uteligger – idretten skaper sjanser» følger Petter Nyquist mennesker som bruker idretten for å skape seg et bedre liv. Kan noe så hverdagslig som å drive med idrett hjelpe folk som sliter tilbake til samfunnet?

Det er gått seks år siden Petter Nyquist levde som uteligger i Oslo, hvor han ble kjent med mennesker som av ulike årsaker hadde havnet på gata. Han ble tatt imot med åpne armer, og siden har han brukt mye av tiden sin på å gi noe tilbake. Nå har han i ett år fulgt seks mennesker som gjennom foreningen «Idretten skaper sjanser» skal forsøke å finne en vei ut av rusavhengigheten, og inn i et nytt fellesskap og en bedre hverdag.

Les: Det blir utrolig nok en ny «Dungeons & Dragons» film

«Idretten er åpen for alle. Det handler ikke om å sykle lengst eller score flest mål, men om å bli inkludert, være en del av et felleskap og ikke minst oppleve mestringsfølelse. Det å se disse menneskene kjempe for å nå målene sine både på og utenfor idrettsarenaen, og vokse som mennesker, er sterkt og givende», sier Petter Nyquist.

Fotball, sykkel, ski og riding

For ti år siden ble Norges første gatelag i fotball stiftet i Fredrikstad. Siden den gang er det dannet lignende lag fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, og fotballen har blitt en vei tilbake til et håndterbart liv for hundrevis av spillere som slet med psykiske problemer eller rus. Inspirert av gatelaget er det nå etablert lag innen sykkel, ski og riding. Men kan andre lag og idrettsformer klare det samme som gatelagsfotballen?

I dokumentarserien møter vi ekteparet Line og Richard, som etter å ha skapt seg et rusfritt liv med hus og barn fikk et voldsomt tilbakefall, og mistet barna, hjemmet og jobben. Etter flere måneder med avrusning blir de del av sykkelgruppen til «Idretten skaper sjanser», der de må komme i sitt livs form for å nå det store målet: Å sykle Giro d`Italia.

Vi møter også Morten, som ikke har hatt ski på beina på over tjue år, men som blir med i skigruppa til «Idretten skaper sjanser» i håp om å finne glede i skisporet.

Les på Sporten: Håper å hente tilbake Davide Ballardini for fjerde gang

Vi møter tidligere rusmisbruker Anita som blir med i prosjektets ryttergruppe selv om hun aldri tidligere har sittet på en hesterygg, og vi møter samboerparet Carina og Ole Magnus som er lagkamerater på gatelaget til Fredrikstad.

Felles for alle seks er at de kjemper en tøff kamp for å prøve å etablere en ny hverdag for seg selv, og for menneskene som står dem nær. Vil de nå målene sine, både på og utenfor idrettsarenaen?

Petter Nyquist ønsker også å trekke frem de engasjerte trenerne og lederne i prosjektet, som er blitt viktige støttespillere for utøverne også utenfor idrettsarenaen.De gir så mye av seg selv, og betyr så mye mer for utøverne utover å være trenere. Deres innsats og dedikasjon står det stor respekt av, og det er inspirerende, sier han.

Idrett bringer mennesker tettere sammen

«Idretten skaper sjanser» er navnet på foreningen under Idrettsforbundet som skal sørge for at flere idrettslag starter opp tilbud for en gruppe som ellers har lett for å falle utenfor idrettstilbud. Prosjektet er et samarbeid mellom Skiforbundet, Cykleforbundet og Rytterforbundet, med støtte fra Helsedirektoratet.

TV 2 er glade for å kunne bidra med å synliggjøre prosjektet gjennom dokumentarserien.

  • Idrett bringer mennesker tettere sammen når de møtes for å spille hverandre gode og jobbe mot et felles mål. Vi tror dette programmet kan være med på å skape flere inkluderende felleskap gjennom idretten, sier sjefredaktør i TV 2, Olav T. Sandnes.

Dokumentarserien «Petter uteligger – idretten skaper sjanser» har premiere på TV 2 og TV 2 Sumo 24. januar.