Plutselig hører vi på The Police igjen

0
976

I disse dager med sosial distansering er det blant annet en økende interesse for nye podkaster, og Spotify-lyttere er i et mer chill musikkmodus enn tidligere, i tillegg til å være mer opptatt av helse og velvære. Blant foreldre ser vi en økende trend innen barnemusikk, slik at barna kan underholdes mens de voksne arbeider.

Slik har sosial distansering forandret Spotify-strømmingen vår
Nå som mennesker over hele verden har flyttet inn i sine hjem de siste ukene, har vi sett at lytting til musikk og podkaster har endret seg på mange forskjellige måter.

Les: Hvis Liam Gallagher får det han vil, gjenforenes Oasis

Mens færre mennesker strømmer musikk fra bilen i løpet av deres daglige pendling, har en økende andel av befolkningen flyttet kontorene sin hjem. Dette har ført til at vi streamer musikk på tvers av enheter – både via PC, TV, smart-høyttalere og spillkonsoller. Det er også en økning i matlaging- og husarbeidsrelaterte spillelister, noe som viser at folk fokuserer primært på familie og husholdning. I tillegg hører vi mer på selvhjelpspodkaster om velvære og meditasjon.

Les på Sporten: Edinson Cavani har visst bestemt seg

– En endret hverdag betyr nye mønstre som etterlater spor i vår lytteratferd. Når uroen i omverdenen vokser, søker vi ro gjennom musikk og podkaster. For eksempel ser vi en økt lytting til rolig musikk, så vel som meditasjon og nyhetspodkaster. Vi ser også at felles spillelister opprettes og deles. Dette er et klart bevis på at vi ønsker å glede oss over musikk sammen, selv under sosial distansering, sier Johan Seidefors, nordisk innholdssjef i Spotify.

I en tid hvor store deler av verden er pliktet til å holde seg hjemme, har vi i Spotify sett flere trender innen streaming, basert på lytting mellom 19.- og 25.mars. (Og før du spør, så er svaret ja – strømming av The Police sin «Don’t stand to close to me» ser en økning på 135% i streams fra de siste ukene – en viktig påminnelse om å holde to meters avstand fra hvem som helst utenfor våre fire vegger).

Det er en økende interesse for nye podkaster.

Kunnskap gir makt og Spotify-lyttere vil holde seg oppdatert. Vi har sett en økende interesse i nye podkaster, og har derfor satt sammen en COVID-19 hub for å hjelpe våre brukere til å finne alt på ett og samme sted. Mange lyttere har blant annet sjekket ut podkaster som Coronavirus: Fact vs. Fiction (CNN), Coronavirus Global Update (BBC) og Don’t Touch Your Face (Foreign Policy). Gimlet’s program, Science Vs har også et par episoder om utbruddet av Coronaviruset.

Foreldre spiller musikk og podkaster for barna.

Akkurat nå er det mange foreldre der ute som møter på nye utfordringer: Nemlig å underholde barna og holde dem trygge, i tillegg til å kanskje lære dem noe, samtidig som de selv skal få gjort arbeid. På grunn av dette har vi sett en økning i strømming av barne- og familieinnhold på Spotify, spesielt musikk som hjelper barna med å få sove. Faktisk, så har klassisk musikk og barnemusikk fått en boost de siste ukene.

Lytterne er i et mer chill musikkmodus nå.

I denne perioden vi nå er i, har vi også lagt merke til at musikken Spotify-lyttere legger til i sine spillelister er mer chill; det går mer i akustisk musikk og sangene har lavere energi enn hva som tidligere er lagt til. I tillegg hører vi mer på instrumentell musikk, der vokalen er mindre fremtredende. Er du på jakt etter egen rolig inspirasjon? Sjekk ut de mange spillelistene som ligger i Chill shelf.

Felles spillelister og sosial deling bringer folk sammen.

Vi har sett en økning i felles spillelister i løpet av denne tiden, noe som tillater folk å skape spillelister sammen, gjennom en virtuell musikkseanse. I tillegg så deler Spotify-brukere mer innhold på deres sosiale nettverk nå enn tidligere for å oppdatere venner og følgere på hva som skjer. Lær hvordan du deler sanger på Snapchat og Instagram,

Artister som livestreamer konserter ser en økning i antall lyttere.

Nå som de fleste livekonserter er utsatt, inntar mange artister den virtuelle scenen online. Etter dette går lyttere og fans på Spotify for å strømme artistene – og James Blake, Indigo Girls, Ben Gibbard, Chloe x Halle, Code Orange og Jewel er blant mange andre artister som har sett en økning i streams hittil.

Podkaster og spillelister som hjelper folk å holde seg i form.

Lyttere prioriterer helse og velvære i denne tiden. Flere har lyttet til podkaster innen Helse & Fitness og Livsstil & Helse den siste uken, og de hører også på podkaster som har ord som «matlaging» og «oppskrifter» i tittelen eller beskrivelsen. Når det kommer til spillelister så lager brukere flere treningsspillelister nå enn de gjorde for en måned siden, og strømming av spillelister innen løping, yoga, naturlyder og meditasjon vokser.

Sangene som folk synger på sine balkonger inspirerer streaming.

I Italia og Spania har befolkningen tatt i bruk balkong og vinduer som musikkarena for å samle sitt nabolag, spesielt for å hedre folk som jobber i helsevesenet. To av de mest populære sangene sunget i Italia har økt: Strømming av «Abbracciame» økte med 820% den 13. mars, og streams av «Azzuro» steg med mer enn 715% den 14. mars. I Spania økte strømmingen av låten «Resistiré» (I Will Resist) av Dup Dinamico, med 435% den 15. mars, etter videoer av balkong-konserter begynte å sirkulere på sosiale medier.

Les mer om musikk hos vår samarbeidspartner Musikknyheter.no