«Scandinavian Star» ulykken har blitt TV-serie

0
808
Scandinavian Star, fotografert av Politiet under redningsarbeidet. FOTO: Politiet

I år er det 30 år siden brannkatastrofen om bord på Scandinavian Star. Gjennom et nordisk samarbeid ser NRK nærmere på en av vår tids største mordgåter.

Natt til 7. april 1990 var passasjerfergen Scandinavian Star på vei fra Oslo med kurs for Frederikshavn med 383 passasjerer og 99 besetningsmedlemmer om bord. Midt på natta brøt brannen ut og 159 mennesker mistet livet. 117 av dem var norske.

Les: Google Maps kommer med mye nytt på sin 15 års bursdag

Hjelpemannskaper og myndigheter i Norge, Sverige og Danmark sto overfor en katastrofe og internasjonal mordsak. I bakgrunnen foregikk et økonomisk spill med spor til USA og internasjonal skipshandel. Brannen ombord på Scandinavian Star har vært et uløst mysterium i 30 år, og er den største uløste mordsaken i Norge i vår tid.

TV-serien i seks deler forteller hele historien om Scandinavian star, en vond historie som strekker seg over tre årtier. Den tar for seg personlige skjebner blant de overlevende, pårørende som mistet alt, myndighetenes forsøk på oppklaring, politisk maktspill og 30 år med spekulasjoner og teorier.

«Scandinavian star» har premiere på NRK1 og NRK TV søndag 8. mars. Sjette og siste episode blir tilgjengelig i strømmetjenesten NRK TV på 30-årsdagen for brannen.

Nordisk samarbeid og nye opplysninger

«Scandinavian star» inneholder blant annet nye opplysninger og intervjuer med en rekke personer som aldri tidligere har stått fram. Serien er tatt opp over nesten fire år, og følger saken fram til i år.

TV-serien er et resultat av samarbeid mellom Danish Documentary, Nordisk Film, NRK, TV4 i Sverige og danske DR. Blant produsentene er Sigrid Dyekjær som i år var nominert til Oscar for dokumentaren «Cave».

– Serien prøver å komme nærmere et svar på hvem som kan ha tent på skipet. Men den handler like mye om de pårørende og etterlatte. Om alle de ubesvarte spørsmålene, og om sinne og savn. For mange er brannen om bord på Scandinavian Star som et åpent sår, 30 år etter katastrofen, sier Anne Kvadsheim som er prosjektredaktør for serien i NRK.

– Nå fortsetter vi et samarbeid i Norge og Danmark om innhold på digitale plattformer, med en omfattende satsning på nett, podkast og nyheter. Vi håper å nå både de som kjenner denne historien godt, og de som kanskje ikke var født for 30 år siden og som aldri har hørt om brannen ombord på Scandinavian Star, sier Kvadsheim.

Les på Sporten: Jürgen Klopp vil bruke en milliard på brasiliansk spiss

Episodene:

1: Brannen
2: Katastrofen
3: Åstedet
4: Pyromanen
5: Miami
6: Nytt håp