«Streaks» og andre avhengighetsskapende funksjoner kan bli ulovlig

0
1446

Sleipe triks som Snapchat sin streaks funksjon kan bli forbudt i USA og da følger resten av verden etter. – Ideen bak lovforslaget er å ta bort de tingene som kun er designet for å være avhengighetsskapende og ikke representere en «nyttefunksjon» for brukerne. 

Snapchat sin streak funksjon gjør at veldig mange, spesielt barn føler seg presset til å opprettholde kontakt med veldig mange hver eneste dag. Jenter, spesielt i alderen opp til 16 år kan sende mange tusen bilder tatt der og da av seg selv hver eneste dag og sende til en mottager som i andre enden føler det samme presset.

Les: Quentin Tarantino hinter om Kill Bill 3

The Verge skriver at amerikanske politikere jobber med et lovforslag der de vil forby såkalt avhengighetsskapende design på apper og dataprogrammer.

Lovforslaget kan kort oppsummeres i fire punkter, der det er særlig fire funksjoner som kan bli forbudt, ifølge Tek.no:

1. Evig skrolling
For eksempel Facebook, Twitter og Instagram har en funksjon der det aldri går tomt for innhold, uansett hvor mye du scroller. I tillegg lastes det inn nytt innhold automatisk om noe forsvinner, som igjen holder brukeren lenger inne i appen.

2. Ingen stopp
Når programvaren eller appen er designet sånn at det aldri kommer naturlige pauser fra innholdet for brukeren.

Les på Sporten: Kjenner du igjen denne superstjernen?

3. Autoavspilling
Hos for eksempel Facebook begynner videoer i feeden å spilles av automatisk, uten at du har trykket «play» selv. Dette vil ikke være lov lenger.

4. Belønninger
Det er her «snapstreaks» kommer inn – som er en slags belønning for at du bruker Snapchat mye. Det samme gjelder troféene og emojiene i samme app, og dette er et virtuelt belønningssystem mange apper baserer seg på. Siden dette kan være avhengighetsskapene, vil lovforslaget også forby dette.