Helt uten tanke på miljø har norske fotballklubber laget den ene kunstgressbanen etter den andre. – Argumentet med at det er kaldt i Norge og at det er eneste mulighet for å kunne spille fotball året rundt på så mange arenaer stemmer, men miljøet er skadelidende spesielt når det benyttes vulkanisert gummi.
Et EU utvalg har foreslått å forby kunstgressbaner er dekket er laget av vulkanisert gummi fra 2022. Norge som har over 1700 kunstgressbaner vil også bli «rammet»
Les på F7: Shell sjefen gir klimaråd: “Ikke spis jordbær om vinteren”
Miljø vs Fotball
Norges Fotballforbund mener det er urealistisk og kommunikasjonsdirektør Svein Graff i har sendt en SMS til NRK:
«Høringsforslaget i EU innebærer et forbud mot all produksjon og bruk av granulat generelt. Granulat i kunstgrasbaner er barre en del av dette. Det har kommet mange innvendinger, og vi mener det er urealistisk å tro at granulat i kunstgressbaner blir forbudt fra 2022.
Les: Vi skjønner ikke hvorfor ikke Antoine Griezmann er mer populær
Det er bare å glemme gammeldags kunstgress.
Vi er overbevist om at kommunikasjonsdirektøren tar feil, det blir et forbud også her i Norge. Fokus på miljø i EU og blant politikere har de siste par årene blitt mye tydeligere og akutt og da slipper selv fotballen ikke unna. Tidligere i vinter skrev den tyske avisen Welt am Sonntag at miljøstyresmaktene i EU jobbet med en lov hvor bare nedbrytbale materiale kan tillattes i banedekke, og nå ligger forslaget på bordet.
Fotballargumentene mot kunstgress er også tilstede, vi blir vant til å spille ball på et annet dekke enn det som benyttes av store klubber ute i Europa og i internasjonale arrangementer. – Dessuten er hyppigheten av skader, som f.eks hamstring, høyere og alvorligheten av skader når de først oppstår verre.
Les på Sporten: Vi bør slutte med kunstgress nå som også Zlatan nekter
Man skjønner omfanget når vi nå vet at 11 av klubbene i Eliteserien har kunstgress og mange som f.eks Tromsø, mener det er helt nødvendig.
«Med de klimatiske forholda vi har, så seier det seg selv at det ikke blir toppfotball uten tilgang på kunstgress, seier Kristian Høydal, daglig leder i Tromsø.
Mikroplasten går rett inn i dyr og planter og til slutt i maten vi spiser.
Istedenfor å forberede seg på en tid uten granulat-gummikuler, som blir til ekstremt forurensende mikroplast, jobber forbundet med å redusere utslippet fra eksisterende baner.
På alt for mange baner er det ikke tenkt miljø overhodet, istedenfor å prøve å sikre gummikulene pøses det på nye hver år mens de «gamle» slippes ut i naturen og ned i grunnvannet.
Graff sier at Norges Fotballforbund har det godt samarbeid med både miljøverndepartementet og kulturdepartementet. – Problemet er at regjeringen vi har bare i begrenset grad og i festtaler er opptatt av miljø. Seneste bevis på det er forrige ukes tillatelse til prøveboring etter Olje rett utenfor Lofoten, men innenfor deres økosystem, gitt til et tysk firma.
«Miljøvernministeren (Ola Elvestuen) har påpekte at han ikke ønsker et forbud mot granulat, men er opptatt av å stoppe det som forurensningen av granulat på avveier representerer, skriv Graff.
Norges Fotballforbund har for noen år siden startet kampanjen «på banen» og vil oppfordre klubbene til å gå på kurs.