Hvordan påvirker sosiale medier kroppspress hos unge mennesker

0
2270
Stellan Skarsgård som «Tarzan»

I det siste har det vært mye snakk om kroppspress blant ungdommen. Internett applikasjoner er med på å påvirke oss via hva folk poster og man blir fort påvirket av alle kommentarer. Folk kan både bli påvirket negativt og positivt av dette. Sosiale medier kan føre til kroppspress, men på den andre siden kan det også føre til motivasjon.

Skrevet av Kasper Erik Tordhol (16) i forbindelse med Prosjekt Kongshavn

For mange kan det være vanskelig å få svar på akkurat dette, så hvordan kan sosiale nettverk påvirke vårt kroppsideal?

Les: Skal foreldrene sette ned foten til dagens russetid og slike feiringer?

På en side kan sosiale medier påvirke oss positivt. Dette kan være vanskelig å tro, men mange mennesker i dag, har endret sitt syn på kroppen sin, ved hjelp av sosiale medier. På sosiale medier har det i det siste vært mye rundt akkurat dette med kroppspress og kroppsideal. Derfor har mange reagert og prøvd å endre akkurat dette. Mange har gjort tiltak, som for eksempel å lage kampanjer, kolleksjoner eller reklamer som skal i utgangspunktet prøve å endre menneskers syn på sin egen kropp. Det å få folk til å se at det er ikke noe galt i å være overvektig i ung alder.

Det finnes mange nettsider og brukere på sosiale medier som står for akkurat dette. Hvis man sliter med dårlig selvbilde, kan det være lurt å følge disse, om man er aktiv på sosiale medier. Disse sidene legger ut gode tips og råd regelmessig som vil hjelpe. Det finnes ingen fasit på hva en perfekt kropp er.

Sosiale medier kan også bidra til å skape motivasjon til å trene. For mange er det et problem at de ikke har den perfekte kroppen. Det kan komme av at de ser folk på sosiale medier med veltrente kropper. Dette kan for mange allikevel brukes som motivasjon til å trene for å forbedre sin kropp.

For mange unge kan sosiale medier være et problem. Mange internettkanaler fører til at kroppspress blir et større problem enn noen gang før. Unge jenter og gutter sammenligner seg selv med personer man ser på de ulike plattformene. Selv om man vet at alt man ser på sosiale medier er ikke er ekte, blir man allikevel negativt påvirket av dette. Gutter og jenter følger sine forbilder på de ulike plattformene og man kan kjapt bli påvirket av det forbildene legger ut. Man blir sjalu, og man starter å danne et negativt bilde av seg selv. Dette kan føre til grove konsekvenser.

Det som ofte kan skje når man bruker sosiale medier er at man bruker det for mye. Det fører til at man blir mindre sosial og det er veldig avhengighetsskapende. Sosiale medier fører til at man kan bli isolert fra samfunnet og man opplever fort mindre av omstendighetene rundt seg. Hvis man bruker sosiale medier for mye og man ikke orker å trene kan dette over tid føre til økende kroppsvekt og selvbilde av seg selv blir dårlig. Kommer man i dårlig form er man ikke forberedt på fysiske oppgaver man kan møte på i samfunnet. Klarer man ikke disse oppgavene kan dette igjen føre til dårlig selvbilde.

Alt i alt kan sosiale medier påvirke oss både positivt og negativt når det kommer til kroppsideal. Slanke jenter med fine former og gutter med fine kropper ser man ofte på sosiale nettverk. Dette skaper kroppspress fordi folk begynner å sammenligne seg selv med folk som dem. Dette kan føre til negative tanker om seg selv noe som igjen fører til dårlig helse.

På den positive siden kan bilder og treningsvideoer av godt trente damer og menn føre til at unge får motivasjon til å trene enda hardere. Dette vil også skape en bedre helse når man tenker på denne måten. Internettkanaler kan også være med på å redusere kroppspress ved å legge ut annonser og tips som viser at det ikke finnes en perfekt kropp.