Om livsstil, helse og kosthold

0
742

Livstil og helse er måten man lever på. Hvordan hverdagen er og hva de gjør, om de trener styrke eller driver med sport. Kanskje de ikke driver med sport i det hele tatt. De kan spise mye eller spise lite, trene lite eller trene mye.

Skrevet av Petter Sand-Strand (16)i forbindelse med Prosjekt Kongshavn

Gutter kan kjenne på et press over at de skal ha mye muskler, men dette er noe som ikke er bra. Disse forventningene gutter har over hvordan kroppen deres skal se ut kan medføre angst og depresjoner. Noen gutter sliter også med megareksi. Det er en sykdom der de er så opptatt med å gå opp i vekt med muskler og bli så store som mulig.

Les: Hvordan påvirker sosiale medier kroppspress hun unge mennesker

Ifølge BBC Health så sliter ca 1/4 jenter med spiseforstyrrelser. Det virker som at jentene er opptatt av å få en kropp guttene vil se på og guttene vil ha en kropp jentene vil se på. Jentene kan kanskje utvikle spiseforstyrrelser for å gå ned i vekt og prøve å få så nærme som mulig det de mener er en idealkropp og guttene kan kanskje utvikle megareksi eller spiseforstyrrelser for å enten gå ned i vekt eller for å gå opp i muskel massen.

Hvis man ser på «bodybuildere» så ser det ut som at de har den «perfekte» kroppen, men lever de egentlig et sunt liv? Svaret på det er lett. Nei, de lever ikke et sunt liv. De lever av å trene, spise og bruke anabole steroider. De har gigantiske muskler og påstår at de har trent seg opp uten hjelp av noen steroider. De kan ha et bra kosthold, men helsen deres er ikke i toppform. Noen av bivirkningene av bruk av anabole steroider kan være depresjon/ dårlig mental helse, tap av hår på hodet og skader på sener, senefester og muskulatur.

Mange prøver å ha et bra kosthold, men hva er egentlig et bra kosthold? Et bra kosthold er når man spiser med variasjon i måltidene. Man må ha riktig mengde med fett, protein, vitaminer, karbohydrater og fiber. Det viktigste måltidet om dagen er frokost fordi at det er grunnlaget av energien utover dagen.

På NHI.no står det «Kvaliteten på frokosten varierte, men barn som spiser frokost, har totalt sett et bedre kosthold enn de som ikke gjør det. De inntar generelt mer energi i løpet av en dag enn de som ikke spiser frokost, men de er likevel sjeldnere overvektige enn de som hopper over frokosten.»

Når folk tenker på måltider forbinder de det med middag. Middagen er det måltidet der man som oftest spiser mest og får det største inntaket på næringsstoffer. Middagen er som oftest det måltidet der hele kjernefamilien er samlet og middagsmåltidet er ikke bare å spise. Det er en pause fra det som skjer i hverdagen. Man sitter ned mad familien og nyter smaken av middagen.

Jeg vil konkludere med at vi burde alle spise frokost og nyte maten med familien. Middagen er så viktig fordi det er ofte det måltidet hele kjernefamilien er samlet sånn at man for roet seg ned og for tatt en pause fra hverdagen.

Kilder: