Når sluttet klovnene å være morsomme?

0
1650
Joaquin Phoenix har en passe dose galskap til å portrettere en perfekt Joker!

En gang var klovner morsomme og en viktig del av sirkus. – Så gradvis har de blitt skumlere og skumlere, om mulig parallelt med at sirkus ikke lenger er attraktivt for de aller fleste. 

Det er ingen som har klovn lenge i barneselskaper, vi ønsker jo ikke å skremme vettet av barna heller 🙂 !

I våre kyniske tider ser vi ikke ut til å være ukritisk i stand til å akseptere en morsom fyr som spøker med oss ​​uten å vise sin mørkere side. Mistanken mot klovnens smil stammer fra fødselen av den moderne klovnen på begynnelsen av 1800-tallet.

Les: Star Wars: The Rise of Skywalker viser for første gang Babu Frik

Når sluttet klovnene å være morsomme?
En ny film om Batman-skurken Jokern har akkurat hatt verdenspremiere. Siden Heath Ledgers posthum Oscar-vinnende tolkning av rollen som en spesielt ubehagelig og sinnssyk klovn i Batman-filmen «Den mørke ridderen» i 2008, synes interessen for denne karakteren å ha økt betydelig. Både godt og ondt.

På premieren i en liten by i Colorado 2012 av oppfølgeren «Den mørke ridderen reiser seg» – der Jokeren ikke figurerer – skjøt 24 år gamle James Holmes vilt rundt ham i kinosalen. Tolv mennesker døde og 58 ble såret. Holmes hadde farget håret rødt og kalte seg «The Joker» før angrepet. Hendelsen førte bekymring for premieren på den nye filmen, og både FBI og politidepartementene i flere deler av USA har økt beredskapen etter å ha deltatt i «illevarslende rykter» på «darknet». – Det er ironisk nok forbudt å kle seg ut som klovn i USA hvis du har tenkt til å se filmen Joker.

  • Heldigvis var det ingen alvorlige hendelser denne gangen.

Vår populærkultur virker fascinert av ideen om den onde klovnen. I tillegg til The Joker, er Stephen King’s onde demon i etableringen av klovnen Pennywise blitt fornyet av de uhyre suksessfulle nye filmatiseringene av romanen hans «It». Den onde klovnen har blitt en etablert stereotypi, men på samme tid som onde klovner har dukket opp i filmer og tegneserier i lang tid, har virkeligheten også gitt oss sin rettferdige andel. Flere husker antagelig høsten 2016, da det ble rapportert om en rekke såkalte «klovneangrep» i flere land.

Les på Sporten: Martin Ødegaard forteller om fremtidsplanene sine

I Filmen It blir byen Derry hvert 27. år hjemsøkt av ondskap i form av en klovn, «It» (2017) var en sjeldenhet: En filmatisering av en Stephen King-roman (fra 1986) som gjorde nesten alt riktig. – King, som skjønner hva som er skummelt fikk med andre ord med seg allerede i 1986 hvor redde vi var for klovner og med det skapte han ikke bare en skikkelig skummel karakter i kloven Pennywise, men viste at litteratur sammen med tegneserier kommer lenge før generell oppfatning blant oss vanlige dødelige og resten av underholdningsindustrien.