Tegneren Albert Uderzo er død

0
1181

Albert Uderzo døde i går kveld, 92 gammel. Han døde i går med familien rundt seg. Coronaen fikk ikke tak i ham, det var hans varme hjerte som hadde slått sitt siste slag.

Albert Uderzo, som blant annet sto bak «Asterix og Obelix»-tegneserien, døde i sitt eget hjem i Neuilly, Frankrike etter et hjerteinfarkt.

Les: Judi Dench, Taylor Swift og Idris Elba i årets verste film

«Albert Uderzo døde mens han sov, av et hjerteinfarkt som ikke er knyttet til korona. Han var svært sliten de siste ukene», forteller svigersønnen Bernard de Choisy til nyhetsbyrået AFP.

Uten Uderzo ville de verdensberømte tegneserieheltene Asterix og Obelix aldri ha eksistert. Sammen med den fantastiske historiefortelleren René Goscinny skapte Uderzo Asterix-universet, som har vært en verdensomspennende og vedvarende suksesshistorie – for ikke å snakke om en kjærlighetshistorie – for voksne som barn i mange generasjoner.
Uderzo hevdet alltid at det å jobbe i tegneseriebransjen holdt ham ung.

Les på Sporten: Tuttosport: Gianluigi Buffon har gjort det igjen!

Etterlater seg en rik arv
Albert Uderzos mangeårige norske forlegger Egmont Kids Media omtaler den triste nyheten slik: «Verden har mistet en stor tegner. Men han etterlater oss en rik og evig arv med sine enestående tegneserier fra Gallia. Uderzo vil leve evig i alle eventyrene til Asterix, og leserne vil ha et fargerikt og humoristisk minne om ham hver gang vi åpner et Asterix-album. Vi i forlaget vil takke ham for at vi har fått ta del i historien om Asterix, et eksepsjonelt forlagssamarbeid som spenner over et halvt århundre, og for hans fantastiske tegninger og historier.»

Født med et enormt talent
Albert Uderzo ble født 25. april 1927. Alt tydet på at hendene hans skulle komme til å bli viktige for arbeidet hans, han ble nemlig født med seks fingre på hver hånd. Foreldrene hans bestemte seg imidlertid for å få de to ekstra fingrene fjernet. Da han var seks år gammel tegnet han sine første, nesten trykkeklare tegninger hjemme. Det var først da foreldrene oppdaget at gutten var fargeblind. Denne hindringen skulle heller ikke stoppe ham. I en alder av fjorten år ble han ansatt av et forlag i Paris. Da han var atten tegnet han allerede sine egne tegneserier. Det ser ut til at han var født med dette enorme tegnetalentet, for han tok aldri noen kunstutdannelse.

Han fant sin umiskjennelige og særegne strek, og forbedret den gjennom årevis med hardt arbeid. Det er i 1951 det store vannskillet kommer. Uderzo møter Jean Michel Charlier og ikke minst – René Goscinny. Med Charlier skaper han de to eventyrene til de to vågale pilotene «Tanguy og Laverdure» – utgitt som Jaktfalkenei Norge. Sammen med René Goscinny skapte han først «Ompa-Pa». Et livslangt, og nært vennskap utviklet seg mellom de to tegneserieskaperne, og de fikk sitt store gjennombrudd i 1961 da de galliske eventyrene dukket opp i form av komplette tegneseriealbum på hele 48 sider. Asterix-gnisten var tent, og bare noen år senere er hele Europa antent. Uderzo opplevde sitt største tap i 1977: da hans beste venn René Goscinny plutselig dør, og på et punkt ønsket tegnegeniet å avslutte serien om Asterix, nå som Goscinny ikke var der lenger. Men fansen hans overbeviste ham om å fortsette, og takk og lov for det!

Asterix lever videre
Selv når Uderzo til slutt la ned tusjen, var ikke historien om Asterix over. Under hans vaktsomme blikk fikk nye tegneserieskapere muligheten til å fortsette serien, og tidligere i år utga Egmont faktisk det 38. albumet i serien – Gallerhøvdingens datter.

Historien om Asterix er ikke over. Selv om Uderzo har forlatt denne verden, vil hans fantastiske eventyr om den lille galleren holde den store tegneren i live for alltid i lesernes hjerter.

Sammen med René Goscinny skapte Uderzo figurene i og fortellingene om den lille gallerlandsbyen som kjemper innbitt mot romerne og erkefiende Julis Cæsar. Styrkedråpene gjør dem uovervinnelige, enten det er på hjemmebane eller på ett av de mange eventyrene krigeren Asterix legger ut på med makker og bautasteinhogger Obelix og hunden Idéfix.

Duoen produserte 26 Asterix-album fram til Goscinny døde i 1977. Deretter fortsatte Uderzo på egen hånd og leverte åtte album til. I 2013 overtok forfatter Jean-Yves Ferri i tospann med tegner Didier Conrad, men det er fortsatt Goscinny og Uderzos navn som står øverst på forsiden.

Albert Uderzo sto også bak andre tegneserier, blant annet om den nordamerikanske urinnvåneren Ompa-pa. Også den serien var et samarbeid med Goscinny.