Universitetet i Oxford: Unge blir ikke voldelige av dataspill

0
1122
Det mest populære spillet akkurat nå Apex Legends. De fikk 25 millioner spillere i løpet av den første uken.
Hvis våpen fanatikere hadde brydd seg om fakta, ville de etter denne undersøkelsen gjennomført av Universitetet i Oxford ikke lenger kunne pekt på dataspill når de skal forklare vold og skoleskytinger. – Hver eneste dag blir 112 personer skutt og drept i USA, uten at det Republikanske partiet anerkjenner at våpen er problemet.  

Det finnes ingen kobling mellom voldelige dataspill og unges atferd, viser en ny britisk studie utført av universitetet i Oxford. – Teorien om at spill, spesielt de voldelige endrer barns adferd har fått et visst fotfeste også i Norge, blant annet en tidlig utgave av GTA ble forsøkt stanset med omformingen av unge som argument.

Undersøkelsen gjort av universitetet i Oxford er publisert i tidsskriftet The Royal Society, viser imidlertid at det ikke er hold i den teorien.

Les: Sci-Fi floppen Dune lages på nytt stappfull av filmstjerner

Testet 2000 ungdommer

«Ideen om at dataspill gjør folk mer voldelige i den virkelige verden er en populær teori, men den er ikke testet skikkelig over lengre tid» sier professor Andrew Przybylski, som er hovedforsker i undersøkelsen.

Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. De unge som deltok i undersøkelsen, ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto», mens foreldrene ble bedt om å følge opp og holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt.

Les på Sporten: Engelsk media: Zidane sier ja – hvis to krav oppfylles

Påvirker ikke unge folk

Resultatet viste at det ikke var noen kobling.

«Voldelige spill påvirker ikke unge folk på en aggressiv måte. Men man må kanskje se etter andre ting som kan påvirke unges oppførsel, som for eksempel frustrasjoner eller livskvalitet», sier Przybylski og legger til at man kan se hvordan noen unge kan snakke stygt til andre eller blir veldig opptatt av å vinne.

«Det faller inn under kategorien asosial oppførsel, som kunne vært interessant å dykke ytterligere ned i» sier han.